Dolga gora – Boč

WP GPX Maps Error: GPX file not found! /home/etrasi79/potke.si/wp-content/uploads/gpx/GK_DolgaGora-Boc.gpx

Začetek na parkirišču železniške postaje Dolga Gora (295m n.v.) kjer lahko pustimo avtomobile na velikem parkirišču.

Kolesarimo  v smeri Slovenjske konjice, do odcepa proti Sladki Gori. V križišču zavijemo desno in po 450 m pri prvi kmetiji za hlevom levo. Do kmetije je asfaltna podlaga ( do V3), naprej pa makedam do obnovljene starinske hiše na Zbelovski Gori. Desno sledimo markirani poti, ki poteka po gozdu (V3) do jase z pogledom na Boč n.v.374m. Držimo se desno in sledimo markacijam (S2-S3) do vodohrana na desni, kjer zavijemo levo proti Poljčanam. Pred mostom čez dravinjo desno,(proti dvorišču manjšega podjetja) nakar hitro zasledimo kolvozno pot na levo v gozd. Kolovoz nas pelje po markirani Loško Zbelovski poti mimo večje lovske preže in kapelice (V3-V4;V5kratek odsek) do Ljubične Gore n.v.519m. Ob Cerkvi Škapulirske Matere Božje, je čudovit prostor za počitek.

Pot nadaljujemo po makedamski cesti do križišča (S2-S3). Nato izberemo levo cesto, ki vodi mimo manjše upuščene kmetije v gozd na kolovoz. Po dobro utrjeni podlagi se vzpenjamo in spuščamo (V3- S3) do križišča n.v.434m. Nadaljujemo desno po Rimski ulici nad kamnolomom (S4) do Prvomajskega trga v Poljčanih. Tam se lahko v manjši trgovini ali gostilni okrepčamo ter nadaljujemo pot po ulici Erne Starovasnik do križišča v Podboču. Smerokaz nas usmeri desno proti Hrastovcu pod Bočem. Vzpenjamo (V3) se po lepi makedamski cesti mimo lovskega doma do n.v.650m. Izberemo levo in po nekaj metrih prispemo do Formile kraška dolina. Držimo se desno po cesti (V3)do Čače vasi in naprej do Drevenika. Peljemo se mimo novejšega objekta do križišča kjer, zavijemo desno in po krajšem spustu(S3) prispemo do planinskega doma na Boču n.v.661m.

Po zasluženem počitku nadaljujemo po planinski poti mimo rastišča velikonočnic do planinskega doma PD Kostrivnica(S2-S4). Spuščamo se vse do n.v.456m, kjer pri stari hiši zavijemo desno med vinograde. Vinska cesta nas pripelje do kapelice, od tam pa po gozdvi vlaki(S4-S5) do ceste v zgornji Gabernik n.v.300m. V Gaberniku zavijemo desno. Pričnemo se vzpenjati po asfaltu(V4-V5) do vidne markacije, nakar zavijemo levo na markirano pot proti Pečici. Vožnja po gozdni poti(V2-V4 in S2-S4) nas pripelje do Lovnika in markacije DG pot. Zavijemo levo in nadaljujemo (držimo se levo) proti vrhu Pečice, (V3) (domačini pravijo vrhu GORA) do križišča z asfaltno cesto. Na Gori se priključimo desno na cesto in pričnemo spust (S3- S4) do n.v.390m, od te točke pa kratek vzpon (V5) mimo vikendov do spusta (S4) katerega končamo na železniški postaji Dolga Gora.

Download file: GK_DolgaGora-Boc.gpx

 

KML datoteka

GK_DolgaGora-Boc

 

Glavne znamenitosti ob poti:

  • Cerkvi Škapulirske Matere Božje, Ljubična Gora n.v.519m.
  • Kraška dolina Formile pod Bočem
  • Rastišča velikonočnic v krajinskem parku Boč

 

Ponudba ob poti:

  • Gostilna Kajtna, ki se nahaja ob regionalnio cesti Poljčane – Rogaška Slatina
  • Planinski dom na Boču

 

Prireditev na poti:

 

Vir informacij: